Zondag 12 – 5 – 2019

Zonnige dag maar wel frisjes vanwege de wind. We laten een machine draaien zodat we morgen voordat we weggaan de tank weer bij kunnen vullen. Tot 12 uur luisteren we naar de Sandwich op radio 5 en daarna gaan we het plaatsje bekijken. Veel stelt het niet voor maar het is wel ruim opgezet met brede straten en aan het grote plein valt de monumentale kerk op door zijn bouw en van binnenzijn het vooral de gebrandschilderde ramen. We gaan lunchen in een Indiaas restaurant, Naan geheten, en dat is goed te doen qua prijs als kwaliteit.

Maandag 13 – 5 – 2019

De watertank wordt gevuld en om kwart over 10 vertrekken we dan. Hier beginnen we aan het Marne – Rijn kanaal bij km 0. We gaan nu opvarig zodat de eerste sluis nr. 70 draagt die automatisch open gaat als je langs de sensoren vaart, en die we om 11 uur verlaten. De twee volgende sluizen zijn handbediend vanwege een storing maar de sluiswachter is aanwezig zodat we geen oponthoud hebben. Op sluis 66 komen ze een telecommander brengen die echter pas bij sluis 55 in werking treedt. Alle sluizen daarvoor werken met censoren waar je langs vaart en die dan de sluis in werking zetten. Om 5 uur komen we bij sluis 55 aan die we dus zelf in werking zetten. Als laatste voor vandaag doen we sluis nr. 52 nog waarboven we vastmaken om kwart voor 6. De plaats/sluis heet Revigny sur Ornain en het is tevens een depot van de VNF. Vandaag32 km gevaren en 19 sluizen gepasseerd.

1e sluis op Marne-Rhine CanalLege spits 1e tegenliggerDeze hadden we op de Somme ook gezienSluispersoneel?

Dinsdag 14 – 5 – 2019

Vandaag een feestdag want vrouwtje lief is jarig. Maar ondanks dat vertrekken we toch om 10 uur en 20 minuten later varen we sluis nr. 51 uit. Dan gaat alles goed tot we precies om 12 uur bij sluis 46 aankomen en daar kunnen we om 2 uur pas verder. Dit is omdat ze aan een klapbrug bezig zijn die voor de sluis ligt en die alleen opengaat tussen 10 en 12 en tussen 2 en 4. Ze hadden het gisteren wel tegen ons gezegd maar natuurlijk nooit meer aan gedacht anders waren we een half uurtje eerder vertrokken. Nu kwam er nog een jacht van 15 meter bij dus om 2 uur moesten we samen schutten. Hij had bij ons opzij gelegen dus lieten we hem maar als eerste invaren want we hadden afgesproken dat we de volgende sluizen weer ieder apart zouden doen. Het waren Belgen uit Antwerpen dus konden we nog een praatje houden. Zij wilden ook naar Fains, dat is boven sluis 43 en dat was onze bedoeling ook maar zij zijn een stuk sneller dus vandaar ook dat ze beter eerst in konden varen. Het is niet prettig zo samen in de sluis want opvarig gaat het nogal te keer en zoveel ruimte blijft er dan ook niet over. Een ander voordeel als je alleen in de sluis bent dat je hem dan niet vast hoeft te maken. Wij maakten drie kwartier later als hun vast in Fains en wel om kwart over 4. De ligplaats was bezet mede doordat er twee vaste liggers liggen en zo groot is die kade niet. Voor ons geen bezwaar want daarachter tegen de graswal lig je ook goed en hoef je geen kadegeld te betalen. De buren nodigde ons uit om een glaasje te komen drinken en dat hebben we dankbaar aanvaard tot het tijd werd om eten te gaan koken. Vandaag 11,5 km gevaren en 9 sluizen gepasseerd.

Woensdag 15 – 5 – 2019

We liggen praktisch bij de bakker voor de deur dus wordt er eerst brood gehaald. We hadden al met de buren afgesproken dat die om 9 uur zouden vertrekken en wij om 10 uur want hier moet ook iemand komen om de brug voor de sluis te bedienen. De sluiswachter wilde wel weten waarom wij niet samen de sluis in gingen maar zij konden goed Frans dus die hebben hem uitgelegd dat we dat te riskant vonden. Omdat de man toch aanwezig was zijn we er maar gelijk achteraan gegaan en zodoende waren we om half 10 alweer de sluis uit. Wij gaan naar Bar le Duc dat maar 4 sluizen verder is en de buren wilden vandaag nog naar Ligny waar wij morgen naar toe gaan. Om kwart voor 11 maken we vast in de jachthaven van Bar le Duc op km.47 en staat er netjes aangegeven dat een overnachting 10 € kost incl. stroom en water. Je ligt hier kort in het centrum dus zijn we maar blijven liggen. Tegen twaalven zijn we de stad in gelopen en Lola meegenomen omdat we ze niet altijd alleen aan boord willen laten. Alleen lastig als je ergens naar binnen wilt zoals een kerk maar dan doen we het om de beurt. Het is een oude stad zoals zovelen in Frankrijk en bij de info hebben we een stadsplan meegenomen waarop de rondwandeling goed staat aangegeven. Die hebben we dan ook helemaal gelopen en je hebt een bovenstad, het oudste gedeelte, en een beneden stad. Vanaf de bovenstad heb je een mooi uitzicht over de stad beneden en over de omgeving. Om half 4 waren we weer terug en konden buiten nog lekker genieten van het mooie weer. ’s Avonds om 7 uur kwamen ze geld ophalen en dan moeten ze ook alles van je weten. Je betaalt ook nog 0,20 ct pp toeristenbelasting bovenop de 10 € havengeld. Vandaag 4,5 km. gevaren en 4 sluizen gepasseerd
Bar Le Duc

Donderdag 16 – 5 – 2019

Weer een mooi zomerse dag zonder al te veel wind. Als we vertrekken moet er in de stad ook weer een brug gedraaid worden en we hebben gisteren aan gegeven dat we daar om 9 uur door willen. Natuurlijk liggen we een paar minuten voor 9 al voor de brug en de ambtenaar komt een paar minuten na 9. Maar om 10 over 9 kunnen we onze weg vervolgen en we beginnen met sluis nr. 38 en de laatste voor vandaag is nr. 23 die we om kwart over 2 achter ons laten Dan ben je 5 minuten later in Ligny waar een grote jachthaven is waar niemand in ligt maar wel steiger met stroomkasten. Daar we gisteren al de hele tijd aan de stroom hebben gelegen, dus de boiler optimaal warm is, maken we daar geen gebruik van en gaan op de spudpalen tegen de groene wal liggen en de loopplank naar de wal. Deze keer sparen we 10 € uit die je kwijt bent als je op het steiger vastmaakt met of zonder stroom. We lopen nog een kort rondje door het plaatsje maar houden het al gauw voor gezien. Vandaag 16 km. gevaren en 16 sluizen gepasseerd.

Brug Bar le DucVersierselen op een sluisWerkbootje VNFLigplaats Ligny

Vrijdag 17 – 5 – 2019

Daar we praktisch voor de sluis liggen probeer ik met de telecommander het meldpunt dat aan de andere kant van het kanaal staat en een beetje achter ons te bereiken en zowaar de sluis word geactiveerd. Hij moet nog afkomen dus alle tijd om de loopplank binnen te halen en de palen op te draaien. Zodoende varen we al om kwart voor 9 de eerste sluis uit voor vandaag en zullen er nog vele volgen eer we sluis nr. 1 achter ons laten om half 5. Voor sluis nr.1 hebben we een uur gelegen en dat komt min of meer door een misverstand en door ons gebrekkig Frans. Een paar sluizen eerder kwam een sluiswachter vragen of we vandaag ook nog door de tunnel van Mauvage wilden. Die is zo’n 2 km door sluis 1. Nu dat was niet onze bedoeling we wilden voor de tunnel blijven. Toen we voor sluis 1 aankwamen om half 4 waren de lichten uit maar er ligt een ponton voor de sluis van zo’n 50 meter maar zonder vastmaak mogelijkheden. Voor ons geen bezwaar dus de palen naar beneden en op de sluis maar eens gaan kijken wat er aan de hand is. Middels de noodknop verbinding met de centrale gemaakt en die zou er voor zorgen dat er iemand kwam. Het duurde echter zo lang dat we al min of meer besloten hadden om te blijven liggen toen diezelfde man kwam die ons gevraagd had of we nog door de tunnel wilden vandaag. Hij had dan ook bedoeld dat we voor sluis 1 zouden blijven want daarvandaan gaat er iemand mee op de fiets door de tunnel. Maar wij komen hier voor de eerste keer en weten niet wat de gewoontes zijn en hij heeft dat toen ook niet aan gegeven. Dus hij kwaad maar wel de lichten op groen gezet en wij zijn dan toch nog meer naar boven geschut en wilde nog naar de tunnel varen maar toch maar besloten om ermee te stoppen. Bij de tunnel van St Quentin vaar je voor de tunnel maar hier werkt dat anders. Zodoende heeft het ruim een uur geduurd eer we definitief vast lagen. We denken zelf dat het zo lang geduurd heeft eer hij kwam dat hij bang was dat we alsnog door de tunnel zouden willen en dan had hij nog mee gemoeten op de fiets. Maar na kwart voor 5 mag je niet meer aan de tunnel beginnen dus toen we boven waren zou het sowieso te laat zijn geworden. Als alles normaal gaat is het niet zo erg dat je de Franse taal niet machtig bent maar in zulke situatie ontstaan er snel misverstanden. Vandaag 24 km. gevaren en 22 sluizen gepasseerd.

Een van de vele sluisjesEn weer veel koolzaadveldenHiermee werd je vroeger door de tunnel gesleept

Zaterdag 18 – 5 – 2019

Voor de zekerheid bellen we om kwart over 9 maar met de centrale om toestemming te vragen of we kunnen vertrekken. Dat is geen probleem dus gaan we beginnen en tegenover ons staat een man van de VNF met z’n auto en die gebaard ook naar ons dat hij naar de tunnel rijdt. We varen om 9 uur 25 de tunnel in die 4877 meter lang is en die man stapt op z’n fiets en rijdt een stuk voor ons uit. Het is koud en vochtig in de tunnel maar wel goed verlicht. Onderweg zien we verschillende stukken die ze met ijzeren beugels verstevigd hebben. Bovenin zie je nog de elektriciteit kabels waarvan de kettingsleper vroeger z’n stroom kreeg. Zo’n jaar of 5 geleden werd je er nog door gesleept zoals in St. Quentin maar dat is gelukkig voorbij. Daar de tunnel daarop niet is aangepast rijd er altijd iemand op de fiets mee voor eventuele calamiteiten. Na precies 55 minuten verlaten we de tunnel om 20 over 10 en zijn toch blij dat we weer daglicht zien. De tunnel is wel kaarsrecht maar je moet tot het eind toe aardig opletten en geen stuurfout maken om in die geul van 6,5 meter te blijven. Vanaf nu zijn we in de afvaart en beginnen we met sluis 1 die we een half uur later uitvaren. Als we om half 2 sluis 12 gepasseerd zijn is dit voor ons de laatst op het Marne Rijn kanaal en hebben we ook weer een nieuwe telecommander gekregen voor de sluizen op het canal de l’Est. (Canal de la Meuse). Voordat we dat kanaal indraaien gaan we via een aquaduct over de Maas en om kwart voor 3 is het dan zover dat we het laatste stuk kanaal in Frankrijk opgaan om daarna definitief op de Maas terecht te komen. Ook hier beginnen we bij sluis 1 en hebben het geluk dat we net voor een ander zijn die van richting Toul komt. Het is hier een drie sprong en met de telecommander activeer je de sluis zo’n 300 meter van te voren maar je ziet elkaar niet aankomen dus je weet ook niet wie als eerste de sluis geactiveerd heeft. Maar groen is groen en die ander leek ons te groot om hem er bij in te laten dus zijn we alleen geschut. We beginnen hier bij km. 272 dus zover is het nog naar Givet waar we België binnen komen. Na 5 sluizen en 10 km. maken we om kwart voor 5 in Commercie vast voor de Aldi, dus je raad het al: boodschappen halen. Vandaag 36,5 km gevaren en 17 sluizen gepasseerd.

Tunnel Mauvage
Aquaduct over de Maas
Sluis Troussy
Lola met hond van de buren

Zondag 19 – 5 – 2019

We wilden eerst blijven liggen maar de animo ontbrak om het plaatsje in te gaan mede omdat we er al een paar maal geweest zijn dus besloten we om half 11 toch maar te vertrekken en naar het 22 km verder gelegen Saint Mihiel te varen. Ook daar zijn we meerdere keren geweest maar de thuishaven begint te trekken zullen we maar zeggen. We passeren ondertussen nog 5 sluizen en om 2 uur meren we af aan het ponton in Saint Mihiel waar tussen 2 Engels boten nog precies ruimte genoeg was voor ons. Dit is een gratis ponton met gratis stroom en water dus een erg geliefde aanlegplaats. Het weer valt reuze mee want ze hebben op de app voor de hele dag lichte regen voorspeld maar tot op heden is daar nog niet veel van te zien geweest. We bellen voor 3 uur met de VNF dat we morgen verder willen want vanaf de volgende sluis (nr. 11) zijn ze tot en met nr. 27 handbediend en moet je tot 31 mei voor 3 uur gebeld hebben als je de andere dag verder wilt. We krijgen te horen dat we pas om half 11door de sluis kunnen want om 10 uur, wat wij gewild hadden, ging niet want er was er dan een waar we niet bij passen. Een paar uur later horen we van die Engelsman achter ons dat hij ook om half 11 met ons door de sluis gaat. Hij is ook 15 meter maar afvarig gaat beter als opvarig maar we hadden toch liever alleen geweest. Morgen is de bedoeling naar Verdun en dat zal hij ook wel willen dus al die tijd samen. Vandaag 21,5 km. gevaren en 5 sluizen gepasseerd.
Nog een klein tunneltjeSint Mihiel

Maandag 20 – 5 – 2019

We vertrekken vandaag om half 10 nadat er eerst bij de Lidl brood gehaald is en wat groente. Halverwege naar sluis 11 zien we de Engelsman die met ons vertrokken is omkeren. We hebben nog geprobeerd via de marifoon contact met hem te krijgen maar dat is niet gelukt. Bij de sluis aangekomen horen we van de sluiswachter dat hij problemen had met z’n motor en daarom teruggevaren is. Voor ons kwam dat niet zo slecht uit want nu konden we alleen schutten maar voor die man vonden we toch niet zo leuk. Dus om 5 over half 11 de sluis uit en wij waren de eerste voor vandaag dus wat de centrale gisteren in z’n hoofd had is ons een raadsel. Om half 4 laten we sluis 19 en tevens de laatste sluis voor vandaag en een kwartiertje later maken we op het steiger in Verdun vast. Dit is altijd een geliefde aanlegplaats niet alleen vanwege de stad met z’n geschiedenis, en dan vooral de oorlogsgeschiedenis, maar ook omdat je hier geen liggeld hoeft te betalen en stroom en water gratis is. Ook voor de gezelligheid met al die terrasjes aan de kant alhoewel het nu nog aardig rustig is. We zien nog iemand liggen die we een aantal jaren geleden in Thorn ontmoet hebben dus dan heb je al gelijk een babbel. Even later komt er van de andere kant een Belg met een nieuwbouw schip en die komt vragen of er iemand een garage weet die een nieuwe fender op kan pompen. Nu wij hebben een compressor aan boord dus afgesproken dat hij morgen even langs komt dan wordt dat geregeld. Wij blijven morgen de hele dag in Verdun en dat is hij ook van plan. Ik kom erachter dat de vetpot alweer leeg is dus dat ding maar weer bijgevuld. (2 april voor het laatst en nu 140uur later)Vandaag 37,5 km. gevaren en 9 sluizen gepasseerd.

Dinsdag 21 – 5 – 2019

In eerste instantie begint de dag wat somber maar daar komt spoedig verandering in en gaat de zon uitbundig schijnen. Het is vandaag wasdag zodat we daarna de watertank weer bij kunnen vullen.’s Middags lopen we een rondje stad en gaan op een terrasje zitten eten vlak voor waar wij liggen. Daarna gaat Thea alleen nog even shoppen en doe ik voor de buurman even z’n fender oppompen. Aansluitend de watertank vullen en dan komt de buurman nog met twee blikjes Leffe blond aan voor de bewezen moeite. Niet nodig natuurlijk maar toch een vriendelijk gebaar.

Verdun

Woensdag 22 – 5 – 2019

Daar we gisteren nog een keer gebeld hebben om ze eraan te herinneren dat we vandaag om 10 uur door de sluis willen, dat is zo’n 6,5 km van hier, kregen we te horen dat dat niet mogelijk was maar dat we om 9 uur daar moeten zijn. Dus vanmorgen vroeg bed uit en om kwart voor 8 losgemaakt. Bij de sluis waren we natuurlijk iets te vroeg dus maar vast gemaakt en gewacht tot de heren zouden komen. Toen ze eraan kwamen, kwamen er ook twee bootje van Verdun aan en die hadden gisteren de sluis besteld voor 9 uur. Wij hebben ze dan maar voor laten gaan want toen wij maandag naar Verdun gingen hebben we tegen de sluiswachter gezegd dat we woensdag om 10 uur verder wilden. Maar om zeker te zijn dat ze het door hadden geven hebben we gisteren toch nog maar gebeld met bovenstaand resultaat. Maar nadat die twee uitgevaren waren kwamen ze gelijk terug met de lege kolk en warempel er kwam weer een boot aan. Die had de sluis 4 dagen geleden besteld voor 10 uur voor vandaag. Dus samen de sluis in en hij was maar 12 meter dus plaats genoeg. Zodoende voeren we toch nog om half 10 de sluis uit en nu ging het in gestaag tempo verder. Wel zijn we aardig wat bootjes in de opvaart tegengekomen waaronder de Waterman van onze thuishaven. We hebben 4 sluizen met onze buurman gedaan en toen is hij beneden sluis 24 Consevoye liggen en konden wij alleen verder. Sluis 27 is de laatste handbediende sluis en daar voeren we om kwart voor 3 uit. Een klein kwartier later zagen we boven de sluis van Dun sur Meuse een klein steiger en hebben daarop vastgemaakt. Het nadeel is dat je hier wel aan de wal kan maar veel meer als dat ook niet. Je hebt een groenstrook en dan een hek waar je niet omheen kan. Zoiets als een Marekrite plaats in Friesland. Het voordeel is dat je dan niet de stad in hoeft en je veel rust heb zodat je kunt genieten van de zon. Lola heeft ruimte om z’n behoefte te doen dus aan alles is gedacht Als je het steiger ook goed bekijkt is het al jaren niet meer gebruikt. Dit zal wel het voorlaatste verslag zijn want zodra we weer in ons eigen land zijn stoppen we ermee en zoals het er nu uitziet duurt dat niet zo heel lang meer.
Vandaag 41 km. gevaren en 8 sluizen gepasseerd.

Vertrek VerdunOp de MaasSluis met ponton