Maandag 25 – 3 – 2019

Zonnig warm en windstil. Gisteren al het een en ander klaargelegd om te gaan boenen dus na het ontbijt meteen aan de slag voordat je van dek af brand. Als we klaar zijn zie je er weer niet al te veel van want de platanen hier en ook de andere bomen schijnen in de rui te zijn want er ligt meteen een gele waas over het schip en de nodige pollen. Maar het zand en andere vuiligheid is er in ieder geval af. Als het gaat waaien waait de rest vanzelf wel weer weg.

Dinsdag 26 – 3 – 2019

Het is weer een zonnige dag maar er waait een stijve bries en dat komt niet zo goed uit want we willen het Etang de Thau over. Dat is 18 km over puur zout diep water waar veel oesterbanken zijn. De breedte is variabel maar gemiddeld zo’n 5 km dus een behoorlijk wateroppervlak. Als we om kwart voor 11 sluis Bagnas uitvaren, voor ons de laatste sluis van het Canal du Midi, is het nog5 km naar het meer en dan lijkt het mee te vallen met de wind. In geval van nood kunnen we in de monding ook nog wel ergens gaan liggen. Om half 12 passeren we de vuurtoren en daar er nog niet al te veelschuimkoppen op het water te zien zijn besluiten we toch maar door te gaan. Maar als we een half uur verder zijn wordt het wel wat onstuimig maar gelukkig hebben we de wind praktisch van voren. Dat houdt in dat we redelijk veel buiswater over krijgen en dat is puur zout water dus niet al te best. Zodra we 2/3 achter ons hebben gaat het langzaam iets beter maar toen we halverwege waren begonnen er aardige rollers te lopen. Het voordeel is wel dat we niet geslingerd hebben want dan moet je alles vastzetten en gaan de laden in de keuken vanzelf open en dicht. Maar dat is ons gelukkig bespaart gebleven omdat de wind hoofdzakelijk van voren was. We hadden windkracht 5 uit het noordoosten en dat is voor ons wel het matje. Boven een bepaalde windkracht is het ook verboden om het meer te bevaren en ook ’s nachts is er een vaarverbod. Maar om kwart over 1 liepen we het kanaal Rhône – Sète in en konden we opgelucht ademhalen. Dan is het nog 7 km naar de brug van Frontignan die maar een keer per dag opengaat en dat is om 4 uur. We maken om kwart over 2 voor de brug vast en gaan de ramen even van het zout ontdoen zodat we weer wat kunnen zien. Om 4 uur komt eerst de tegen vaart door de brug en dan mogen wij en maken dan om kwart over 4 vast voor de waterput die bestemd is om drinkwater te tanken voor de beroepsvaart. Maar dat weerhoud ons er niet van om het schip eens grondig af te spuiten zodat we het meeste zout gelijk kwijt zijn. Aansluitend laten we de watertank ook maar weer vollopen zodat we er weer een tijdje mee vooruit kunnen.
Vandaag 37 km gevaren en 1 sluis gepasseerd plus een doorvaartsluis. Brug Frontignan

Woensdag 27 – 3 – 2019

Vandaag alweer een zonnige dag maar ook een dag met weinig of geen wind dus een heel verschil met gisteren tenminste wat wind betreft. Eigenlijk hadden we beter tot vandaag kunnen wachten om het meer over te varen maar gedane zaken nemen geen keer. Thea haalt eerst vers brood voor het ontbijt en daarna vertrekken we om half 10 naar Palavas les Flots waar we vandaag willen blijven. Het is maar 17 km dus een korte trip en we maken dan ook om half 12 alweer vast. Het is een nieuwe kade en we hebben er op de heenweg ook gelegen maar we zijn wel de enige. Om ca 2 uur gaan we naar het strand en genieten daar van het mooie weer. Achteraf had ik beter m’n zwembroek mee kunnen nemen want het water begint alweer op temperatuur te komen maar nu was de enige optie pootje baden. Op een terrasje een versnapering tot ons genomen en na zo’n twee uur over het strand en de boulevard te hebben gelopen keren we huiswaarts waar we om 5 uur op het achterdek nog in de zon konden zitten. Toen we hier aankwamen ging er net een schip richting Sète langs en vanavond om kwart over 9 kwam hij geladen met kolen weer langs op weg naar de Rhône.
Vandaag 17 km gevaren

Ligplaats Palavas les FlotsPalavas

Donderdag 28 – 3 – 2019

Weer een mooie zonnige onbewolkte dag met weinig wind. We vertrekken om half 10 en om 10 over 12 steken we de Vidourle over waarna we om kwart voor 1 in Aigues Mortes vastmaken. We liggen op hetzelfde stekkie als met Kerst en Oud en Nieuw maar nu zijn we niet de enige. Er ligt nog een boot met een Engels echtpaar. Als we goed en wel liggen lopen we met de fiets aan de hand naar de wijnkelder die we vorige keer overgeslagen hebben. De fiets is extra meegenomen om de wijnvoorraad die we willen inslaan te transporteren. Blijkt ook wel nodig te zijn als we de zaak verlaten of je moet het leuk vinden om met veel gewicht te sjouwen. Voor de rest van de dag genieten we van het mooie weer. Vandaag 24,5 km gevaren
Oversteek Vidourle
Wilde paarden
En een gouden stier
Onze ligplaats in Aigues Mortes

Vrijdag 29 -3 – 2019

’s Morgens wordt er eerst brood gehaald en dan na de koffie varen we ca. 1 km het kanaal in naar de Super U waar we alle dieseltanks op willen vullen en alle bussen volmaken als reserve. Om half 12 beginnen we aan dat karwei en halen eerst 2 winkelwagens. Daar gaan elk 4 bussen in en rijden daarmee naar de pomp. Met 80 liter per wagen rijden we terug en vullen als eerste de DAF tank bij. Daar past 320 liter bij dus dat wordt 2 keer rijden. Dan de dektank waar ook 240 liter bij gaat en dan past er voorop ook nog 40 liter in. Dan nog een keer extra rijden om de bussen te vullen dus dat is de vijfde keer. Bij elkaar 800 liter getankt en dat neemt ook de nodige tijd in beslag want het is kwart voor 4 als we daarmee klaar zijn. Nu gaat Thea nog even wat boodschappen halen en dan is het zover dat we weer terug kunnen naar ons stekkie. Alle tanks zitten tot aan de nok toe vol en in totaal hebben we ook nog 28o liter reserve dus daar moeten we toch een heel eind mee komen op de terugweg. Als we om half 5 weer op ons stekkie liggen gaan we met de voeten omhoog en de bussen de machinekamer insjouwen moet dan maar wachten tot morgen.
In ’t riet om de diesel te halen
Terugvaren naar de ligplaats

Zaterdag 30 – 3 – 2019

Vandaag de laatste volle dag dat we van Aigues Mortes en omgeving kunnen genieten want morgen vertrekken we hier richting Beaucaire. We verstouwen de bussen eerst in de machinekamer en daarna gaat Thea nog even naar de Lidl. Als ze daarvan terug is gaat ze met de fiets naar Le Grau du Roi. Dat is de plaats aan de kust en tevens visserijhaven zo’n 5 km van hier. Je kunt er wel met je boot naartoe varen maar er is weinig of geen ligplaats voor ons soort en we liggen hier zo mooi. ’s Middags ga ik met Lola ook een eind die kant op lopen en als we er bijna zijn komt Thea er aan op de fiets. Ze heeft geen zin om mee terug te lopen dus zij fietst door en wij beginnen dan ook aan de terugweg. Wel moet ik Lola goed aan de riem houden want die wil achter Thea aan. Van uit en thuis waren we na 2,5 uur ook weer terug en toen gelijk met de voeten omhoog want zo’n 10 km lopen ben ik ook niet meer zo gewend.
Op weg naar Grau du Roi de flamingo’s dichtbijGrau du Roi

Zondag 31 – 3 – 2019

Zoals gezegd vandaag verlaten we voorgoed Aigues Mortes maar eerst wordt er nog brood gehaald en na het ontbijt, dat wat later is nu de klok verzet is, gaan we naar de markt want vaste prik zondag marktdag. Daar weer de nodige verse spullen ingeslagen waaronder asperges en aardbeien dit alles van de koude grond. Als we om 11 uur terug zijn wordt er eerst koffie gedronken en een beschuitje met aardbeien erbij. Heerlijk. Dan vertrekken we ca half 12 richting Beaucaire waar het Ketelbinkie ligt van onze in februari overleden vriend. Om 12 uur passeren we Gallician waar ook een jachthaven is. Als we in de aftakking naar Beaucaire zijn zien we op een van de steigers die daar zijn de Gratia liggen dus maken we op het steiger achter hun vastmaken. Die hadden ook al veel eerder hier in deze contreien willen zijn maar door de vele stremmingen en laag water periodes in Noord Frankrijk zijn ze nu pas hier. Als we vastmaken komen ze er gelijk aanlopen en kunnen we kennis met hun maken want we hadden elkaar wel via mail leren kennen maar nog niet persoonlijk. Nu hebben we ook gezichten bij hun namen en kunnen we ze aanspreken met Marijke en Willy. Dus alle tijd om wat bij te praten onder het genot van een drankje. ’s Avonds gaan we bij hun nog een bakkie doen en wordt het laat eer we weer bij ons zijn om naar bed te gaan. Vandaag 23 km gevaren.
Oude houten boot was ooit een mijnenveger.
Kale schapen zijn net geschoren

Na het ontbijt wordt er gezamenlijk koffie gedronken en om kwart over 12 starten we op om naar Beaucaire te varen. Dat is nog ongeveer 28 km en we moeten nog een sluis door. Dat is een zelfbedienings sluis dus als je daar voor komt draai je aan een stang die boven het water hangt en dan wordt het bedieningsproces in werking gesteld. Al met al een kwartiertje oponthoud en dan varen we om 20 over 3 de sluis uit. De Gratia blijft boven de sluis liggen en ze komen later nog met de fiets naar Beaucaire. Wij doen nog de laatste 7 km en liggen dan bij het Ketelbinkie opzij. Gaby en Fred en Jeanine zijn dan al aan boord want die zijn vanmorgen al om 4 uur van Antwerpen vertrokken. Fred en Jeanine zijn vrienden van Sjors en Gaby en die varen een stuk mee om het schip terug naar Arnhem te brengen. Ze zijn al druk bezig met alles op orde te brengen. Het is niet niks als je 5 maanden niet aan boord ben geweest. Wij proberen ons steentje bij te dragen en Thea gaat voor de warme prak zorgen zodat ze met z’n allen bij ons kunnen eten. Daarna varen we de haven uit en gaan net buiten de jachthaven tegen de kant op de spudpalen liggen. In de jachthaven betaal je voor een boot van onze lengte 74 € per dag en dat vinden we wel wat erg veel. We liggen ook maar zo’n 100 meter van het Ketelbinkie af dus dat is het probleem niet. Vandaag 27,5 km gevaren en een sluis gepasseerd.
In sluis Nourriguier

Dinsdag 2 – 4 – 2019

Vandaag helpen op het Ketelbinkie waar kan maar we hebben een probleem met de kachel en daar komen we niet uit. ’s Middags komt de Gratia opzij en die blijven hier een paar dagen liggen en willen daarna nog een week in de jachthaven gaan liggen.
Beaucaire

Woensdag 3 – 4 – 2019

Vandaag voor de eerste keer sinds lange tijd weer eens regen en we zijn het gelijk zat. Aan boord van het Ketelbinkie van alles geprobeerd om de kachel aan de gang te krijgen maar zonder resultaat. Voor de verwarming hebben ze hem niet zozeer nodig maar de boiler wordt door de kachel verwarmd en nu deze het niet doet hebben ze geen warm water. We hebben de leverancier gebeld maar op dat moment was de monteur niet beschikbaar en die belt vanmiddag terug. Ook willen we de grote generator starten maar daar is ook geen leven in te krijgen. Dat had ook een mogelijkheid geweest om het water in de boiler te verwarmen want die gaat op krachtstroom maar helaas. De monteur van de kachel heeft teruggebeld en de bediening doet het maar het is een probleem met de brander en daar moet volgens hen een vakman bij komen. Dus ga ik maar weer naar ons eigen want de kleine generator draait bij ons om de accu nog wat bij te laden nu de zon niet schijnt en om de boiler te verwarmen. Bij de buren wordt nog gezellig koffie gedronken en dan wordt het hoog tijd om te gaan koken.

Donderdag 4 – 4 – 2019

Vanmorgen toen we opstonden was het roefdek glad dus vannacht heeft het licht gevroren. Wel is het mooi zonnig weer als we uit bed komen. Bij de buren nog even op de koffie en dan gaan ze verkassen naar de jachthaven want daar heb je stroom van de wal. Wij gaan nog een keer op het Ketelbinkie kijken maar niets lukt. Fred is al een paar dagen schoon schip aan het maken wat op zich al een hele klus is. ’s Middags gaan de vrouwen met de auto naar de super om de voorraad weer aan te vullen. Als Fred klaar is met boenen ziet het Ketelbinkie er weer spic en span uit. Zo gaat ook deze dag weer voorbij.

Vrijdag 5 – 4 – 2019

Vannacht weer lichte nachtvorst maar als we uit bed komen schijnt de zon al volop. Bij ons is het vandaag wasdag want in het weekend willen we de watertank in de haven bijvullen zodat we, als we de volgende week kunnen varen, we genoeg water aan boord hebben tot Lyon waar de volgende mogelijkheid is. Vandaag is Jeanine jarig dus gaan we daar koffie drinken. ’s Avonds gaan we gezellig met z’n allen uit eten. Als we om 10 uur terug zijn nemen we nog een afzakkertje op het Ketelbinkie en gaan pas weg als Jeanine niet meer jarig is. We kunnen terugzien op een bijzonder gezellige en geslaagde avond.

Zaterdag 6 – 4 – 2019

Was het gisteren een stralend mooie dag, vandaag is een regendag, tenminste voor de middag. Vanaf 2 uur is het droog en gaan we nog even naar de boerenmarkt. Daar zijn bij elkaar zo’n 115 stands met streekproducten maar ook veel met dieren: ezeltjes paarden kippen duiven schapen parkieten eenden en zelfs 2 lama’s en ook kan je de tractors bewonderen en oude karren die vroeger gebruikt werden. We nemen ook van alles mee terug zoals aardbeien tomaten eieren honing etc. Het is wel droog gebleven maar toch een kille wandeling want de temperatuur blijft steken op 13 graden en dan nog een beetje wind erbij dan is het niet echt aangenaam. Als we om 4 uur terug zijn drinken we koffie en nuttigen een beschuitje met heerlijke aardbeien erbij en zijn blij dat we de kachel aangelaten hebben zodat we weer wat warmer worden.

Binkie en Lola gaat goed samen

Op de agriculturele markt

Zondag 7 – 4 – 2019

Vandaag weer een zonnige dag en we beginnen met het luisteren naar radio 5 want de sandwich is weer bezig. Ondertussen type ik het verslag en om 12 uur verkassen we naar de jachthaven opzij van het Ketelbinkie zodat we de watertank kunnen vullen. Dirk zou vandaag komen (zoon van Gaby) met z’n vriendin om alles in werking te stellen en het schip naar Arnhem te varen. Nu is er marathon in Rotterdam en kan pas na afloop daarvan vertrekken dus dat wordt nachtwerk eer ze hier zijn. Wij gaan nog een keer naar de markt want nu is het mooi weer zodat er ook wel wat meer volk op de been zal zijn. Op de markt nemen we nog een kilo asperges mee zodat we vanavond wat te eten hebben en lopen dan door naar het kasteel. Als je over de muren van het kasteel loopt heb je een mooi uitzicht over de stad en over de Rhône. Je ziet de sluis van Beaucaire op de Rhône en nog een stuk daar voorbij. Dan lopen we door het park weer terug naar de straat en komen via de markt weer aan het water. Nu lopen we naar boord en gaan een uurtje rusten en dan varen we weer terug naar onze ligplaats buiten de haven. Zo is deze dag ook weer nuttig besteed.


Kasteel Beaucaire met mooi uitzicht over de RhôneZicht op sluis Beaucaire