Zondag 10 – 3 – 2019

Deze 14 dagen vatten we maar samen want we liggen nog steeds in Gua boven de sluis en dan valt er niet zoveel te vertellen. Er was ons belooft dat we vrijdag 8 maart zouden kunnen varen maar die belofte hebben ze in ieder geval niet waar gemaakt. We hebben er wel van alles aan gedaan om meer helderheid over de niet aangekondigde en niet vermelde stremming te krijgen maar dat is op niets uitgelopen. De sluiswachter hield vol dat het het 8ste vrij zou worden en een ander had het over de 12de. De havenmeester wist weer te vertellen dat het pas de 17e open gaat. We hebben zelfs Periscal Noordersoft ingeschakeld, daar hebben wij de kaarten van, maar zelfs die zijn er niet uitgekomen. Dus zit er niets anders op dan af te wachten of terug te varen. Maar ons geduld is nog niet op dus blijven we hier maar wachten op betere tijden. We vervelen ons nog niet en het weer is redelijk tot mooi met af en toe toch ook wel redelijk wat wind. Er worden wat klusjes aan boord gedaan en met Lola worden wat langere wandelingen gemaakt waarvan eentje zelfs van zo’n 10 km. We gaan dan ook regelmatig cultuur opsnuiven want daar is Narbonne rijk aan. We beklimmen de toren bij het stadhuis, het museum en de Kathedraal worden bezocht. We bezoeken de ondergrondse Romeinse gangen die aan het einde van de eerste eeuw voor Christus als opslagplaats dienden. De carnavals optocht wordt bekeken we bezoeken de Bio markt die ieder zaterdag gehouden wordt en ook de markt op donderdag wordt een keer aangedaan. Als laatste bezoeken we het geboortehuis van Charles Trenet gestorven in 2001 maar hier nog lang niet vergeten. Z’n repertoire Franse Chansons. Toen ook maar gelijk de Basiliek Saint Paul bezocht die tot een van de oudste kerken van Zuid Frankrijk behoort. Hij is gebouwd op de resten van een vroeg Christelijke begraafplaats ui de 3e en 4e eeuw. Het wijwater vat met de kikker is beroemd en geheel van marmer. Er is een legende aan verbonden maar de tekst was in het Frans maar misschien is er op Wikipedia wat over te vinden. Vandaag waait het weer behoorlijk en hebben we de watertank weer bijgevuld. Stel je voor dat we dinsdag daadwerkelijk kunnen vertrekken naar Port la Nouvelle. Omdat we daar 4 jaar geleden ook waren weten we dat je daar geen drinkwater kunt tanken. Zoals in het eind van vorig verslag vermeld heeft de generator het begeven en zijn we vorige week druk bezig geweest om erachter te komen wat de oorzaak daarvan zou kunnen zijn. De motor draait maar de Field Breaker springt er iedere keer uit dus levert hij geen stroom. Na overleg met SIM Holland, importeur van Onan generator in Sliedrecht heeft waarschijnlijk de printplaat, die het voltage regelt, de geest gegeven. Dit is tevens het duurste onderdeel van de set dus daar worden we niet blij van. De dichtstbijzijnde dealer hier is in Lyon dus op de terugweg daar maar even langs gaan. Die kunnen dan waarschijnlijk wel een eindoordeel geven. Mocht het inderdaad de printplaat zijn kunnen ze hem misschien ook wel vervangen als de kosten binnen de perken blijven. Anders moeten we wachten tot we weer in Nederland zijn. Gelukkig hebben we nog een kleine set en die is nu in gebruik als er gekookt moet worden. Met de accu’s hebben we geen last want iedere dag schijnt hier de zon zodat die wel vol blijven. De boiler wordt gelijk verwarmd als er gekookt wordt dus dat is ook het probleem niet. Hij moet het alleen blijven doen.
De kathedraal
Boven het portaal van het stadhuis
Vanaf de toren
Ankerstraat

Carnavalsoptocht in Narbonne
Voormalig bisschoppelijk paleis is nu museumPlafondDit is Judith met het hoofd van belegeraar HolofernesEr was ook een Oosters gedeelteWaterspuwer bij de kathedraalOrgel van de karhedraalOndergronds Romeins museum HorreumOndergrondse gangen met veel opslagkamers